Vláčný ostružinový koláč
s minimem cukru
Pečení vhodnějších receptů do zdravého jídelníčku nebo i do redukce hmotnosti není o absolutním vynechání cukru nebo klasické bílé mouky. Množství použitého cukru stačí pouze snížit, ale stále v receptu může být. Bílou mouku pak můžete nakombinovat například s ovesnými vločkami nebo třeba s ječnou celozrnnou moukou, díky které jsou koláče buchty a mnohem vláčnější.
Na koláč si kupte:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 30 g cukru
- 1 odměrku proteinu (případně nemusí být)
- kypřící prášek do pečiva
- 40 ml řepkového oleje
- 1 vejce
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- čekankový sirup
- 1/2 hrnku mléka
- ostružiny
- 40 g ovesných vloček
- čekankový sirup
- 1 lžíce arašídového másla
Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
Připravte si velkou nádobu a v ní smíchejte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte.Poté přidejte řepkový olej, vejce, řecký jogurt, čekankový sirup a mléko.Promíchejte a vytvořte poměrně hutné těsto.
Dortovou formu si vystelte pečícím papírem a přendejte do ní vzniklé těsto.Těsto posypte ostružinami.
Nakonec si připravte drobenku.Smíchejte ovesné vločky, čekankový sirup a arašídové máslo a rukou promačkejte dokud se směs nebude drobit.Posypte ostružiny a dejte péct na cca 30-40 minut.
Tak spěchejte k plotně a v týdnu si poděkujete, protože budete mít minimálně na 3 dny vyřešené svačiny a možná i snídaně, když přidáte mléčný výrobek pro lepší vyváženost a dostatečné zastoupení bílkovin.
K.